Tidig kastrering?

Nej, jag är INTE för tidig kastrering men jag blir så förbannad på när man säljer en kattunge till sällskap och får ett muntligt löfte om att kattungen ska kastreras när den uppnår en ålder av 6-8 månader. Och huuuur galen blir jag inte då när jag hittar en av våra avkommor som nybliven pappa på Blocket? För ja, det är hanarna som plockas upp i aveln, honorna kräver ju lite mer *tack och lov*

Detta har inte hänt just nu, det är ett par år sedan men jag blev påmind idag av det då jag läste en diskussion om tidig kastrering bland andra uppfödare på FB samt att det dök upp ett minne under ”Den här dagen” från den 14 september 2012 om just att en av våra hanar hade blivit pappa till en kull och den kullen låg då ute på Blocket till försäljning, Jag blev sååå besviken på att en person som jag litade på så lättvindligt bryter ett avtal bara ”sådär”. Och dessutom vid två tillfällen för det kom en kull till kort därefter med samma föräldrar och sedan kom en annons kom upp på Blocket om att båda föräldrarna skulle säljas för den nya pojkvännen var allergisk *morr*

När jag frågade om anledningen till att de inte hade kastrerat var orsaken att hon inte hade haft råd… Vad *piiiiip* kostar inte alla tester på ett avelsdjur? Stamnamn (som hon hade skaffat)? Registrering, vaccination x två samt chipp!

Det är en sak att hon bröt vårt muntliga avtal men till saken hör att pappan till den hanen vi sålde (alltså kullens farfar) var bärare av PK-Def*. Jag skickade flera mail till henne för att fråga om hon hade testat honkatten men jag fick inga svar – såklart. Jag kollade med honans uppfödare och hon hade också sålt sin kattunge till sällskap…

Så att många uppfödare överväger tidig kastrering är nog inte så underligt.. Men nä, jag är inte där än och jag vill lita på kattungeköparna och att de, precis som vi, vill sin katts bästa.. För en fertil hane som inte får para med jämna mellanrum mår bäst av att kastreras.

*PK-Def är en förkortning av pyruvate kinase deficiency – vilket enkelt sagt är blodbrist och en ärftlig sjukdom. Det är absolut ingen fara att ha en katt som är bärare av PK-Def men att använda en bärare i avel gör att man måste para den katten med en PK-Def negativ partner för att inte få sjuka katter. 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *